Fragt 39 kr. i DK - FRI FRAGT til pakkeshop ved køb for 300 kr.
Læser du højt for dit barn? – så har du nok selv fået læst højt som barn

Læser du højt for dit barn? – så har du nok selv fået læst højt som barn

En undersøgelse lavet for Danmarks Biblioteksforening i juli 2020 viser at 58 % af de forældre, som selv fik læst højt som børn, læser højt for deres egne børn en eller flere gange om ugen. (I gruppen over forældre, der ikke fik læst højt som børn er der tilsvarende 38 %, som selv læser for deres børn.)

Undersøgelsen bekræfter det billede, som forskning tidligere har dokumenteret - at en tidlig sprogstimulering og fortrolighed med bøger sætter mærkbare og positive spor i læselysten helt frem til voksenalderen - og nu viser det altså også, at det har betydning for vores lyst til at læse for vores egne børn, om der er blevet læst for os  - og om vi har haft let adgang til bøger gennem vores opvækst. Det er tankevækkende, synes jeg.

Men hvor tit læser forældre så for deres børn?

Biblioteksforeningen skriver at 26 % dagligt læser for deres børn og hele 71 % læser højt i løbet af en måned. Jeg må sige at jeg troede flere børn fik læst højt dagligt. At flere havde det som et dagligt ritual. Men jeg kan godt huske, hvor travlt man har som småbørnsforældre. Jeg vil blot ønske at højtlæsning og det at sidde med en bog sammen, bliver et tilbagevendende og hyggeligt ritual i mange flere hjem. Det behøver jo ikke være ved sengetid. Det kan være et ”komme hjem” ritual, hvor man lige falder ned efter en lang dag.  

Det at sidde sammen og finde nærhed og ro og læse en god bog sammen, kan ikke undervurderes. Det giver ikke bare barnet en god sprogstart, men sår altså også frøet til læseglæde helt op i voksenlivet og endda videre til næste generation.

Tænk alt det bøger kan.

kh

Merete