Fragt 39 kr. i DK - FRI FRAGT til pakkeshop ved køb for 300 kr.
Læsning med små børn

Læsning med små børn

Af Dorte Digens, Talehørekonsulent

 

I vores hektiske hverdag er samværet omkring bøger en fantastisk mulighed for nærvær og opmærksomhed på hinanden – som godnatlæsning, hvor man gearer ned og får en hyggestund, hvor man er tæt på hinanden, eller i sofaen hvor man kan sidde ansigt til ansigt og dele oplevelser, undren og erfaringer.

Med helt små børn er det vigtigt at gøre læsningen til en samtale. Ved selv at blive inddraget og opfordret til at kommentere, svare og stille spørgsmål, styrkes barnets sprog og tillid til sine egne evner til at kommunikere.

Før børn får et forståeligt talesprog, har den voksne en stor opgave i at tolke barnets enkeltord, kropssprog, lyde og tegn. Et spørgsmål kan formuleres på mange måder: f.eks. ved at barnet peger på noget og kigger spørgende op på en. På den måde får barnet tidligt en oplevelse af, at det kan bidrage til dialogen, og at det giver dem noget tilbage. Denne opmærksomhed på og tolkning af barnets signaler kan være svær, hvis der er travlt og mange bolde i luften. Her er fællesskabet omkring en bog en rigtig god ramme for at få dialogerne i gang.