Fragt 39 kr. i DK - FRI FRAGT til pakkeshop ved køb for 300 kr.
Hvad er et sprogvindue og et sprogmiljø?

Hvad er et sprogvindue og et sprogmiljø?

Udnyt dit barns sprogvindue og giv dit barn et godt sprogligt fundament at gå ud i livet med. Iflg. Børnesprogsforsker Justin Markussen-Brown er børns sproglige fundament typisk udviklet ved deres 4. fødselsdag.

Hvad er et sprogvindue?

Det er det tidsrum, hvor barnets hjerne er mest modtagelig for læring af modersmålet. Det er ikke fordi sproget ikke kan læres efter, men det er her fundamentet lægges. Jo stærkere fundamentet er, jo nemmere er det at udvikle et stærkt sprog over tid.

Stærke sprogfærdigheder giver mange fordele livet igennem både socialt og intellektuelt. Der er derfor god grund til at engagere sig i sit barns sproglige udvikling.

Massevis af forskning viser, at der er en tæt sammenhæng mellem barnets sprog i førskolealderen og barnets læseudvikling i skolen - med andre ord, så bliver de børn med gode sprogfærdigheder ofte dem der kommer godt i gang med læsningen i skolen, hvor det modsatte ofte er tilfældet med børn med svagere sprogfærdigheder. Og det har vist sig, at det kan være svært at indhente gabet mellem de to grupper. Ydermere viser det sig at børnehavebørn der har stærke sprogkundskaber ofte, klarer sig markant bedre i andre fag i skolen senere hen.

Godt sprog = Godt socialt liv = trivsel

Et godt sprog er også vigtigt som helt lille. Uro opstår mellem vuggestue- og børnehavebørn, når det ene barn ikke kan kommunikere sprogligt i legen. Børns sprogudvikling synes også at være relateret til deres udvikling af empati og deres evne til selvkontrol. Så sproget er et vigtigt redskab for det lille barn.

Hvordan støtter man bedst op om barnets sprog?

Hvad kan vi gøre for at give vores børn de bedste forudsætninger for en god sprogstart?

Vi kan skabe et godt sprogmiljø rundt om barnet.

En undersøgelse foretaget i 27 lande har vist, at børn der vokser op i et hjem med mange bøger, klarer sig markant bedre i skolen og under uddannelse end andre børn.

Hvordan kan det være? Bøger læser ikke sig selv og forældre i et hjem med mange bøger er mere tilbøjelige til at læse for og med barnet, og barnet udvikler interesse for bøger og efterspørger højtlæsning.

Børns sprog påvirkes positivt af at få læst højt. Det skyldes, at bøger i sig selv har en høj sproglig værdi, da de indeholder en masse ord, som man normalt ikke bruger i hverdagen, og derved bliver bøger en direkte kilde til større ordforråd og flere begreber og samtale og nærvær.

I et godt sprogmiljø placeres bøgerne i børnehøjde og tilgængelige for barnet. Måske i et læsehjørne – en lille hylde eller tallerkenrække i børnehøjde. Let tilgængelige tegne- og skriveredskaber og måske bogstavklodser. Her kan du let sætte ord på det barnet tegner og samtale omkring det. Et legekøkken er også en god kilde til sprogstimulering. Det er nemlig de samtaler barnet har med andre mennesker, som styrker barnets sprog og giver barnet en god sprogstart. .

God fornøjelse!