Fragt 39 kr. i DK - FRI FRAGT til pakkeshop ved køb for 300 kr.
Babytegn – til dig der vil forstå dit lille barn, før det kan tale

Babytegn – til dig der vil forstå dit lille barn, før det kan tale

Indlæg af Naja Bach Leegaard i samarbejde med Forlaget Mais og Co. Pædagog og Cand.pæd. i pædagogisk psykologi og mor til to. Se mere på @babytegnfordemindste på Instagram.

Kender du det?

Dit lille barn græder og græder og du aner ikke hvorfor. Du prøver alt, men intet virker og du tager dig selv i at tænke: ”Åh hvor ville det være dejligt, hvis du kunne fortælle mig, hvad du vil.”

En mor fortæller: ”En nat vågnede jeg ved min datter græd. Jeg prøvede det, jeg altid prøver om natten, nemlig at give hende bryst. Men hun afviste, og blev bare ved med at græde og græde. Men pludselig så jeg, at hun lavede babytegnet for vand. Jeg gav hende en tår vand, og hun lagde sig ned og sov videre. Hun havde aldrig før fået vand om natten, så havde vi ikke brugt babytegn, havde jeg aldrig gættet det.”

Små børn bliver født med stor lyst til at kommunikere med omverden, men det er svært at mestre det talte sprog, og der går lang tid før, de kan så meget, så de kan kommunikere med os på en nuanceret måde, om alt det de føler, tænker, observerer og har behov for. Vejen til det talte sprog er nemlig lang og kringlet. Den kræver ikke bare at børnene kender forskellige ord og begreber, men også at de mestrer det mundmotoriske der skal til, for at kunne frembringe lyde, der kan blive til ord.

Men sprog er ikke bare, det at kunne tale. Sprog består af mange forskellige processer, som bl.a. handler om at lære at kommunikere målrettet, at vide, hvad der findes i verden man kan kommunikere om, og om at få opbygget de sociale evner, det kræver at kommunikere. Disse ting, falder dog, for mange børn, på plads før, end det at kunne tale.

Men der findes en smutvej til sproget, som gør dit barn i stand til at gøre sig forståelig, før det kan tale. En smutvej som ovenikøbet understøtter dit barns sprog helt grundlæggende, som reducerer både dit og dit barns frustration, og som styrker relationen mellem jer, fordi I nu kan kommunikere meget tidligere.

En mor fortæller: ”En nat vågnende min søn og var noget så ked af det. Da jeg tog ham op, lavede han tegnet for bange og krokodille og lige der forstod jeg, at han havde drømt om en krokodille og det havde gjort ham bange. Det havde jeg ikke vidst, hvis ikke vi havde brugt babytegn.”

Babytegn – en smutvej til sproget

Smutvejen er babytegn. Babytegn er en kommunikationsform, hvor det talte sprog understøttes med symbolske tegn, når vi taler med små børn. Små børns øje-håndkoordination udvikles hurtigere end evnen til at tale, og det gør børn i stand til at bruge deres hænder og kroppe til at lave tegn til os. Tegn der kan træde i stedet for ord, så dit barn kan fortælle dig, hvis det er tørstig, ked af det eller har set en sommerfugl.

Du tænker måske: ”Er det at lave tegn, ikke noget man gør, når man er døv?” Og jo døve bruger tegnsprog, og laver også tegn med hænderne, men babytegn er ikke det samme.

Babytegn bruges til at understøtte det talte sprog. Det betyder, at man bruger 1 og max 2 tegn pr. sætning. Hvis jeg fx siger til mit barn: ”Se, der er der en hund.”, så ville jeg kun bruge tegnet for hund. Mening med babytegn er, at give børn mulighed for at udtrykke sig ved hjælp af tegn, men tegnene skal ikke træde i stedet for det talte sprog. De skal understøtte det. I takt med barnet mestrer det talte sprog, vil de lige så stille slippe tegnene igen, fordi de nu kan udtrykke sig godt nok ved det talte sprog.

De babytegn jeg lærer dig, tager udgangspunkt i tegn til tale. Tegn til tale er udviklet til specialpædagogisk praksis. Nogle af tegnene minder om tegnene fra dansk tegnsprog, men det er langt fra alle. Mange af tegnene tager udgangspunkt i noget, vi allerede gør med vores kroppe, fx at lægge hånden under den ene kind og lukke øjnene, når vi siger sove. Derudover har jeg selv forsimplet eller opfundet tegn, hvis jeg enten har vurderet eller erfaret, de var for svære motorisk for små børn, eller hvis jeg har manglet et tegn.

Rigtig god fornøjelse med babytegn😊

Naja

Naja Bach Leegaard er pædagog og har en kandidat i pædagogisk psykologi. Hun er ekspert i babytegn og har brugt babytegn i sit virke som pædagog og cand. I pædagogisk psykologi. Naja er desuden mor til to, som begge har været habile babytegnsbrugere allerede fra de var 7,5 måned. Naja er forfatter til børnebogen ”Babytegn for de mindste – en smutvej til sproget” fra forlaget Mais og co. Derudover står hun bag instagram-profilen @babytegnfordemindste som har +12.000 følgere.